Filtr pevných částic

Novinky značky SEAT a SEAT fora
Odpovědět
admin
Administrátor
Příspěvky: 44
Registrován: úte 29. lis 2011 8:55:18
Kontaktovat uživatele:

Filtr pevných částic

Příspěvek od admin »

Filtr pevných částic

Filtr pevných částic má několik označení. Nejrozšířenější je zkratka DPF filtr. Také je obvyklé používat i FAP filtr. Jedná se o tentýž filtr. Cílem tohoto filtru je zachytávání drobných sazí v prostoru jemného sítka.

Systém je nastaven tak, aby došlo k prohoření těchto sazí při optimální jízdě mimo město.
Cílem použití těchto filtrů je to, aby centra našich měst byla čistší a vzduch ve městě byl dýchatelnější.
Nevýhodou tohoto systému je, že má omezenou životnost. To znamená, že po čase se DPF filtr ucpe a je nutné tento problém řešit.

Možností je v tomto případě několik. Jednou z nich je čištění DPF filtru. To se většinou provádí pomocí speciální chemikálie, která se nalije do prostoru DPF filtru. Tato chemikálie rozpustí saze v prostoru jemného sítka. Následně je nutné celý tento odpad vystříkat tlakovou vodou. Zde však nastává hlavní problém. Tlakové vodní čištění totiž dokáže jemné sítko mechanicky poškodit. Navíc ani pomocí vody není možné celý filtr dokonale vyčistit. V množství kanálků totiž zůstávají drobné částice sazí.

Výsledek je takový, že po takovém čištění vám nikdo nedá garanci na funkčnost DPF filtru. Může se stát, že s takto vyčištěným DPF filtrem ujedete například jen 300 km, ale se štěstím i 10 000 km. Vzhledem k investicím do čištění a práce mechanika jsou to poměrně snadno vyhozené peníze.

Druhou možností je odstranění filtru pevných částic. Donedávna bylo toto řešení velmi propagované. Avšak jeho hlavní nevýhodou je poměrně složitý zásah do vozidla. Je totiž nutné vyřadit s činnosti snímače, které se nacházejí na DPF filtru. Toto je nutno provést v řídicí jednotce vozidla. Zde je třeba si dávat pozor na odborníka, kterému tento úkol zadáte. Velmi často se stává, že nesprávným zásahem mohou nastat na vozidle mnohem větší problémy. V takovém případě je nutné dostat řídicí jednotku vozidla do původního stavu. Mimoto je nutno zakoupit nový filtr pevných částic, plus samozřejmě zaplatit práci mechanika. Také se často stává, že je nutné vyměnit i snímače, které se nacházejí na DPF filtru. Také je třeba k celé této zábavě připočítat částku, kterou jste původně platili za odstranění DPF filtru. Závěrem nesmíme zapomínat, že vozidlo vybavené DPF filtrem by tento filtr mělo mít. V případě, že je DPF filtr odstraněn, z pohledu zákona je vozidlo nepojízdné a nemá co dělat na silnici. Za to vám ochotně dá pokutu i policie.
Přílohy
IMG_1783.JPG
IMG_1783.JPG (91.26 KiB) Zobrazeno 44160 x
IMG_1668.JPG
IMG_1668.JPG (103.32 KiB) Zobrazeno 44160 x
IMG_1357.JPG
IMG_1357.JPG (175.28 KiB) Zobrazeno 44160 x
IMG_1188.JPG
IMG_1188.JPG (119.98 KiB) Zobrazeno 44160 x
IMG_0932.JPG
IMG_0932.JPG (167.15 KiB) Zobrazeno 44160 x

Odpovědět